Premierul Nicolae Ciucă a declarat miercuri, la începutul ședinței de Guvern, că Executivul a decis suplimentarea, cu 750 de milioane de lei, a fondurilor din Programul Anghel Saligny, cu scopul de a reabilita și consolida planșeul de la Piața Unirii din Capitală.
Șeful Guvernului a mai spus că este nevoie de acest lucru pentru că situația de la Piața Unirii o impune, reparațiile neputând fi amânate.
„În agenda de astăzi o să avem un punct foarte important, şi anume aprobarea unei ordonanţe de urgenţă prin care finanţăm regenerarea spaţiilor publice din zona Unirii, aici, în Bucureşti. Este vorba de lucrările de consolidare şi reabilitare a planşeului de acoperire a râului Dâmboviţa în Piaţa Unirii. Cu mai mult timp în urmă, am avut o discuţie cu domnul ministru Cseke (ministrul Dezvoltării, Cseke Attila, n. red.), în care am analizat datele tehnice ale infrastructurii planşeului din Piaţa Unirii şi am considerat că este nevoie să existe o asumare guvernamentală.
Nu ne putem permite să tergiversăm o decizie şi la un moment dat să regretăm că nu am făcut ceea ce trebuie. Ca atare, prin Programul Naţional Anghel Saligny, pe care îl vom suplimenta cu suma de 750 de milioane de lei, trecem la asigurarea implementării acestui proiect”, a anunţat Ciucă.
Ministrul Dezvoltării, Cseke Attila, a precizat că, în funcţie de derularea procedurii de achiziţie, execuţia lucrării va putea să înceapă anul acesta sau anul viitor.
Acesta a adăugat că planșeul de la Unirii a fost construit în anii ’30, motiv pentru care este nevoie de intervenții de urgență pentru a evita un dezastru.
„Este vorba despre un nod infrastructural complex în inima Capitalei, unde peste râul Dâmboviţa avem acest planşeu în Piaţa Unirii, dar unde avem şi staţii şi linii de metrou, unde avem pasaj rutier şi unde avem şi o infrastructură pentru apele reziduale. Toate acestea se întâlnesc în această zonă şi, evident, acest planşeu, care are o vârstă, fiind construit în anii ’30, conform expertizelor pe care le-am primit şi a solicitărilor de la autoritatea locală, în martie, necesită o intervenţie destul de urgentă. Evident, autoritatea locală nu are această posibilitate de a susţine o investiţie atât de importantă, dar ea este importantă pentru noi toţi, nu numai pentru Capitala ţării, dar şi pentru România în întreg. Documentaţia tehnico-economică este încărcată în SICAP de săptămâna trecută de către beneficiarul acestei investiţii, Primăria Sectorului 4, şi în funcţie de derularea acestei proceduri de achiziţii, anul acesta sau anul viitor poate să înceapă execuţia lucrării”, a spus ministrul Dezvoltării.
Primăria Sectorului 4 a anunțat, vineri, că a lansat procedura publică pentru a găsi un constructor care să consolideze Planșeul și Pasajul de la Piața Unirii, care sunt într-o stare avansată de degradare.
„În mai puțin de un an de zile de la luarea în administrare a Pasajului Unirii și a Planșeului Unirii, cele două obiective strategice de infrastructură ale Capitalei, Sectorul 4 al Municipiului București a lansat procedura de licitație publică în vederea desemnării operatorului/operatorilor economici care urmează să proiecteze și să refacă din temelii Planșeul Unirii (construcția de beton ce acoperă cea mai parte a Pieței Unirii) și, totodată, să consolideze Pasajul Unirii”, a transmis, vineri, Primăria Sectorului 4 (PS4).
Potrivit sursei citate, anunțul de participare a fost urcat pe SICAP, urmând ca operatorii interesați să aibă posibilitatea depunerii ofertelor până la data de 06 iunie 2023.